Situat en el punt més al nord-oest de la península i trobem un sector del litoral de Galícia anomenat Costa da Morte, nom una mica sinistre però ben guanyat a causa del gran nombre de naufragis que al llarg de la història si han produït. En aquesta costa existeix un sender anomenat Camiño dos Faros que ressegueix tot el litoral entre la població de Malpica i el Cap de Fisterra, son quasi dos-cents quilòmetres de senders que jugant amb la canviant orografia del territori traça una sinuosa línia a causa de la geografia de la costa. El camí segueix sempre a frec de les onades, sigui penjat dels penya-segats o bé pel bell mig d'extenses platges i només si allunya quan la morfologia de l'abrupte terreny fa impossible el traçat de camins. En molts sectors aquest camins litorals estan acompanyats de murs de pedra que manifesten un antic us com a via de comunicació suposo entre inhòspits conreus, punts de pesca i tot allò que potser no ens podem ni imaginar. Llegia que antigament en alguns indrets d'aquesta costa hi havia un tipus de pirateria que consistia en el fet que a les nits de tempesta feien fogueres en llocs inadequats per tal d'enganyar als vaixells comercials que acabaven estavellats en els esculls, al matí anaven a recollir el botí.
Tot el traçat del Camiño dos Faros està senyalitzat amb marques de pintura, consisteix amb un cercle de color verd, en els punts que hi ha una bifurcació o canvi de direcció es complementa amb una fletxa del mateix color. Aquesta senyalització està disposada sempre sobre elements naturals o públics com ara roques, paviments o i en algunes ocasions postes de companyies, mai sobre elements privats. La senyalització està dissenyada per un sol sentit de la marxa, de nord a sud, és a dir inici Malpica i final a Fisterra. En algunes etapes també es fa ús també de pistes forestals i en alguna ocasió ens fa anar per carreteres per a unir alguns trams més humanitzats però en general són els senders els que marquen la tònica i personalitat del camiño. La distància de les etapes ve condicionada per les poblacions o punts fàcilment accessibles de la costa, normalment són indrets que ens ofereixen tots els serveis que puguem precisar per fer més còmode el dia a dia com ara allotjament, menjar, queviures, transport, etc.
El Camiño dos Faros no es un camí que és pugui emprendre com una simple passejada pel litoral o com un camí de ronda dels que podem haver fet, algunes etapes són força exigents i precisen d'una bona forma física. Cal portar un bon equipament i carregar una bona provisió d'aigua. La Costa da Morte confluència entre l'Atlàntic i el Cantàbric manifesta de vegades condicions meteorològiques severes, com ara forts vents i pluges sobtades, cal preveure capelina i aconsellable portat un paraigües d'aquests plegables per quan la pluja consisteix en el típic xirimiri que t'acaba deixant moll.
Nosaltres vàrem utilitzar els serveis de l'entitat CAMIÑO DOS FAROS que es va encarregar de tota l'organització que consistia en l'allotjament i esmorzar en cada etapa, trasllat d'equipatges entre etapes i transport a final d'etapa fins a l'allotjament quan era necessari. El servei incloïa també una assegurança personal i el compromís de què en cas de sorgir un contratemps fent una etapa et recollien en el punt accessible en vehicle, més proper. Després de finalitzar la ruta podem dir que el servei va ser molt satisfactori i totalment recomanable amb una qualitat-preu força correcta.
Els traks oficials de totes les etapes els trovarem a la mateixa pàgina oficial de l'associació
ETAPA-1 (Faro Punta Nariga - Ponteceso)
Distància: 30 km Desnivell: 1100 m
Temps: 11:00 h
ETAPA-2 (Ponteceso - Laxe)
Distància: 16 km Desnivell: 250 m
Temps: 6:30 h
ETAPA-3 (Laxe - Arou)
ETAPA-4 (Arou - Camariñas)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada