En aquesta ocasió tornem al Berguedà per fer un recorregut que ens farà conèixer i segurament reviure el passat industrial vinculat a l'extracció de carbó. Els vessants nord de la Serra de Catllaràs estan farcits de testimonis que al llarg del nostre camí ens van sortint al pas, passem per algunes de les principals mines i també construccions que en el seu dia eren imprescindibles per a la seva explotació i transport. Per trobar l'origen de totes aquestes infraestructures industrials ens cal anar a principis del segle XX, on un grup d'empresaris van decidir instal.lar una fàbrica de ciment en aquest racó tan recòndit, un d'aquests empresaris era l'Eusebi Güell un dels fundadors de l'empresa Asland, el motiu d'escollir un racó tan amagat entre muntanyes era que aquí ho tenien tot, roca calcària per fer ciment, carbó pels forns i energia elèctrica que els i oferia la força del Llobregat. Farem un recorregut circular prenent com a origen el Santuari de Falgars, un indret plàcid i acollidor, on i trobem zones de picnic i bons espais per aparcar.
A través d'una rebuscada xarxa de camins anem travessant extensos vessants boscosos on podrem observar bells exemplars de pins i faigs. Són bons camins que majoritàriament estant senyalitzats amb pintura de PR (grog-blanc), en alguns trams només amb pintura groga, i el tram final de retorn a Falgars amb senyalització GR (vermell-Blanc) és el camí Ral de la Pobla de Lillet a Falgars, aquest darrer tram, per cert, és de pujada, però amb un traçat fet amb saviesa que resseguint tota una carena el fa molt atractiu de caminar.
Si portem llum frontal podrem penetrar en algunes de les mines que ens van sortint al pas a lo llarg de tot el camí, La Mina Moreno que és la primera que trobem ens pot posar algun problema a causa de que hi ha bassals d'aigua just a la zona d'entrada i podem acabar mullats a principis d'excursió. Algunes mines seran impenetrables per nosaltres, ja que l'accés era mitjançant amplís i profunds pous. Quasi al final del recorregut trobem la mina de l'Artiga de Capdevila, de fàcil accés i traçat totalment lineal i horitzontal. Un dels punts de referència de l'itinerari és el Xalet del Catllaràs, singular edifici construït per Antoni Gaudí per encarreg d'Eusebi Güell, aquest edifici mostra l'estètica inconfundible de l'empremta i estil d'en Gaudí, la seva finalitat era la de donar allotjament als treballadors del cos tècnic de les mines. Un altre punt de referència el constitueix la Roca de la Devesa Jussana, una esvelta agulla de roca calcària que tot i el seu aspecte fer és de fàcil accés, just a l'esquerra de la gran paret arrenca un camí fitat que ens porta fins a uns passos de roca ja més drets on hi trobarem com ajut alguna grapa metàl.lica i una corda nuada. El conjunt de tot aquest recorregut per la zona minera tot i ser de fàcil progressió el considero de dificultat moderada a causa del gran entrellat de camins per on passem i on sovint ens serà de molta utilitat per aclarir dubtes, el gps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada