dilluns, 7 de març del 2022

ZONA CANALDA


 Canalda és un petit poble situat al nord de la comarca del Solsonès al peu dels vessants de la Serra del Port del Compte. Envoltat d'una orografia sorprenent on predominen cingles i engorjats tot el seu entorn presenta un paisatge particular d'amplis i assolellats horitzons. Tota la zona presenta molts atractius de cara als esports a la natura, des de bons senders per fer llargues caminades, engorjats, ferrades i la Roca de Canalda, llarga cinglera farcida de vies d'escalada. Nosaltres farem un recorregut circular passant per alguns d'aquests indrets, des de Canalda i a través del GR-1 anirem fins al Salt de la Perdiu, que és una de les cascades del Torrent d'Urdell que en altres ocasions havíem baixat, molt a prop ens trobem amb l'inici de la Ferrada del Puig Arnau.
Aquesta ferrada no és molt llarga, però sí que bastant intensa, presenta petits desploms que ens posen a prova la força dels braços. Segons les ressenyes més oficials està considerada com de dificultat K2, però després de fer-la crec que s'acosta més a un nivell K3 com després he pogut observar en alguns comentaris fets a la web. Un cop superada la ferrada el nostre camí ens porta a creuar la carretera molt a prop d'una pronunciada corba i d'on surt un sender senyalitzat "A la Roca de Canalda". Anem progressant per dins del bosc, passant per la Font de Pallerols i poc després acabem arribant a una pista què ens porta a resseguir una estona a la base del cingle. Cal estar atents en veure el discret corriol que ens té de fer guanyar alçada per arribar a l'atac de la via equipada que permet accedir a la Cova dels Moros. Comencem amb un primer on una corda i cable ens ajuden a remuntar el vertical i ramput pendent. Un cop a dalt disposem ja de més seguretat mitjançant un cable de vida, com cal, i que amb un traçat horitzontal ens porta fins a la Cova del Moros, una gran balma penjada al cingle, tornarem pel mateix camí tot i que hi ha una instal.lació de ràpel muntada. Tan per la Ferrada Puig Arnau com per l'accés a la Cova dels Moros cal equipament de ferrada.  

De nou el camí, anem resseguint dins del possible fidels a la base del cingle, és un sender més discret que discorre per entre la rosta vegetació passant propers a moltes de les balmes penjades que observem en el cingle, aquest camí ens obliga sovint a fer petites sifonades per evitar alguns relleus del cingle. Més endavant millora i tornem a trobar el camí  senyalitzat. Passem per l'Espluga Malera, la base de El Ditet, per Ca l'Andreu i finalment arribem a Ca la Rita, tot un personatge de llegenda. En aquest punt podem observar encara en bon estat, l'habitatge i també algunes de les seves construccions annexes. Sens dubte un indret especial situat sota d'un gran desplom del cingle. Per la tornada ens cal primer fer un curt tram camí enrere per aviat arribar a la carretera, que cal creuar. Sempre de baixada anem seguint les senyalitzacions que ens acaben portant de nou fins al GR-1. Som molt a prop de Canalda on arribarem després de vorejar una de les àmplies barrancades de conglomerat que dominen la zona. El conjunt de tot aquest agradable recorregut per l'entorn de Canalda el podem fer també sense fer la ferrada, el GR-1 remunta fins a la part superior del cingle on per pista enllacem de nou amb l'itinerari proposat.

VIDEO                       FOTOS                        TRACK                         MAPA 







1 comentari:

  1. Canalda ens porta records molt bons, el ríu, casavella, el santuari, es un racó de mon molt agrait, molt maca l excursió

    ResponElimina