dilluns, 27 de desembre del 2021

BÒFIA DE LA BOIXADERA (o de Sant Jaume)


Es tracta d'una cavitat d'una dimensió bastant notable, sumen les seves dues galeries principals un total de quasi cinc-cents metres de recorregut. La progressió pel seu interior la fem a peu pla, no essent necessari material tècnic especfic, llevat del casc i un bon sistema d'enllumenat. Per accedir a la cavitat cal dirigir-nos al poble de l'Espunyola per la carretera C-26, sobrepassada la població en sentit oest arribem aviat  a una cruïlla amb rètols   a "Vall d'Ora" i "Capolat" aquest encreuament es troba a tocar del restaurant "cal Majoral". Prenem a dreta la pista asfaltada que després d'un llarg recorregut ens porta al mas de Casa Gomira, punt on finalitza l'asfalt. Podem aparcar aquí, o si volem podem fer encara uns tres-cents metres per bona pista fins a una cruïlla de pistes. Comencem a caminar per la pista secundària fins que al cap d'uns quatre-cents metres ,una fita a la nostre dreta, ens indica que cal que entrem al bosc, som a tocar de la Bòfia de la Boixadera.
La cavitat està constituïda per dues grans galeries, un cop entrem a la cova si seguim rectes ens endinsem a la que seria la galeria més gran, després de superar un curt sector de sostre baix arribem a la que és la sala més gran de la cavitat, progressarem per ella a través d'un laberint de grans blocs on cal posar atenció a causa de que est tot recobert d'una fina capa de fang que rellisca molt, seguint endavant, el sostre va perdent alçada i al cap de poc finalitza la galeria.
Per accedir a la segona galeria, ens cal retrocedir fins a prop de l'entrada de la cavitat on observarem a la nostre esquerre (segons entrem de l'exterior) una fletxa de color blanc que ens indica que cal penetrar a una gatera, Pas estret d'uns trenta centímetres d'alçada i menys de dos metres de llarg que ens porta a una saleta on hi trobem un petit estanyol, a partir d'aquí cal remuntar pel pendent de blocs per arribar a la sala més bonica de la cavitat, tot i que és de sostre més baix i ens cal ajupir, ens mostra tot un reguitzell de petits gorgs i  força concrecions. La Bòfia de la Boixadera a més de que per si sola mereix el desplaçament, ens permet al llarg del seu accés per la pista conèixer la interessant zona de muntanyes que és trobant just en el límit comarcal del Berguedà i el Solsonés.


VIDEO                      FOTOS                         TRACK                     MAPA                       TOPO



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada