dimarts, 30 d’abril del 2024

LES BORES DEL BORRÓ

 
A les proximitats del petit municipi de Sales de Llierca i trobem un interessant sistema de galeries excavades en guixos que disposen de diverses boques d'accés independents, la majoria d'aquestes boques es troben situades al fons de tot un conjunt de dolines disperses al bell mig d'una exuberant zona boscosa propera a la llera del Riu Borró el qual els hi confereix el topònim. L'aproximació a les Bores és curta, del poble i superada l'Ermita de Sant Martí prosseguim primer per carretereta i a continuació per una pista apta per a tots els vehicles, després de passar pel costat de la masia de Cal Tonet la pista baixa, passat el pont sobre el Riu Borró buscarem lloc per aparcar. Un discret sender a través d'ambient selvàtic ens apropa al Sistema de les Bores, resseguirem en part per la llera del riu fins observar a la nostra esquerra unes fites que marquen el camí que de pujada ens deixa al costat de la boca de la Bora de Can Bellús.
Aquesta cavitat està considerada com una de les més llargues excavades en guixos, amb un desenvolupament total de galeries de 1300 metres. La nostra intenció era poder entrar per la Bora de Can Bellús i enllaçar primer amb la Bora nº 11 i a continuació amb la Bora Gran la nº4, pero la complexitat d'algunes galeries, de reduïda dimensió i amb molta aigua ens van fer desistir, limitant-nos inicialment a fer el recorregut entre la Bora de Can Bellús i la Bora nº2. Fet aquest tram, ens vàrem dirigir per un bonic sender a través del bosc fins a la Bora Gran, de camí passem pel costat de la Bora nº2 (per on havíem sortit) i la Bora nº3. Un cop a la Bora Gran (nº4) ens plantegem l'objectiu de sortir per la Bora nº11. El primer tram de sinuoses galeries és molt estètic, possiblement el millor indret de tot el sistema, a continuació comencem a progressar a través de gateres de manera que a poc a poc ens anem aproximant al nostre objectiu la Boranº11. Arribem a la part superior d'una gran sala on un fort ressalt vertical ens atura i on observem unes cordes en un lateral. Tirem enrere i per una galeria-gatera inferior arribem a la base de la mateixa sala. A partir d'aquí comencem a buscar la possible continuació però fracassem en l'intent, finalment després de quasi tres hores de passejar-nos per tot el sistema decidim donar per acabada la nostra visita. 
Tots aquests trams del Sistema de les Bores del Borró que vàrem visitar no presenten cap mena de dificultat tècnica, les gateres estan dins del límit assumible de superació i no resulten angoixants. En alguns indrets de les galeries principals hi han algunes fites que ens a seran útils pel retorn. En el nostre cas, la connexió entre la Bora nº2 i la Bora nº11 ens va frenar l'existència de tolls d'aigua bastant al principi de la llarga gatera de connexió. En el cas de la connexió entre la Bora Gran i la Bora nº11 crec, que no afirmo,  que la galeria d'enllaç ha d'estar a la part superior de les cordes de la gran saleta. Malgrat no haver realitzat la travessa del sistema, que en principi era el nostre propòsit, per a nosaltres va ser una interessant i satisfactòria sortida de espeleo.


VIDEO                    FOTOS                  TRACK                 MAPA






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada