diumenge, 26 de gener del 2025

CAMINS DE L'EXILI (Espinavell-Torre de Mir-Coll Pregon)


 Avui hem vingut al límit nord del Ripollès i concretament a la població d'Espinavell per fer un recorregut carener que ens permeti conèixer el sector de la carena fronterera amb el Vallespir, es dona la coincidència que dels quatre que som, ningú ha estat mai per aquests paratges del Pirineu. El nostre itinerari començarà sortint del mateix poble per fer un itinerari circular, en sentit antihorari, remuntarem fins a la Collada de les Basses de Puig Sec passant pel llogaret de Fabert, segons indica un rètol es tracta d'un camí de transhumància, a més està senyalitzat amb les marques de GR i altres de grogues. Un cop a les basses anirem en un anar i tornar fins a la Torre de Mir, tot i que per arribar-hi ens caldrà fer una petita sifonada la visita s'ho mereix. La Torre de Mir és una antiga torre de guaita que data del segle XIV i en l'actualitat es troba restaurada i d'accés lliure, podem pujar els tres nivells fins a la zona superior d'on s'obté una impressionant visió de tot l'entorn muntanyós i que abasta fins a la llunyana costa.

Un cop visitada la torre i de retorn de nou a la collada de les Basses de Puig Sec iniciem el recorregut per l'ample i extensa carena divisòria, és un recorregut planer i fàcil de seguir per la traça de pista que hi trobem ha tot lo llarg. Poc després de superar pel Puig de la Clapa, el camí baixa definitivament fins al Coll Pregon, en aquest punt hi trobem la Muga 515 i un rètol que ens indica la direcció on trobar l'inici de baixada a Espinavell a través del Camí de l'Exili. Aques camí també està senyalitzat amb les marques GR i grogues. En el seu conjunt aquest recorregut ens a sorprès per la bellesa dels seus boscos i l'amplitud dels seus paisatges.


VIDEO                     FOTOS                       TRACK                         MAPA





dimarts, 21 de gener del 2025

TOZALES DE JUBIERRE

 


A la Comarca de Los Monegros i concretament al nord-est de la població de Castejón de Monegros i trobem un extens espai d'aspecte feréstec i desèrtic que ocupa les zones baixes de transició entre l'Altiplà Monegrí i la depressió de Sariñena, separades ambdues per un desnivell d'uns dos-cents metres, en aquest espai se'l coneix com Jubierre. La naturalesa del terreny, i la feble consistència dels minerals que la conformen ha ocasionat al llarg dels temps fenòmens erosius de gran intensitat, creant fondes barrancades i efectes de desgast força singulars, n'obstant de tots aquests fenòmens els més espectaculars són els anomenats tozales on la simbiosis d'estrats entre roques dures i les de terreny més feble ha acabat construint alts pinacles dominats en la majoria dels casos per una taula de roca dura que es manté en precari i sorprenent equilibri, el que en altres latituds anomenen "dames coiffées". En tot aquest espai laberíntic que conforma Jubierre hi ha alguns tozales que destaquen com sòn el Tozal Solitario, Colasico, de la Cobeta i el conjunt de quatre tozales de Los Pedregales.
La zona de Jubierre és fàcilment accessible a través de l'anomenada Ruta Jubierre, una llarga pista apte per a tota mena de vehicles que travessa de nord a sud tota la zona, de les proximitats de Castejón de Monegros fins a l'Ermita de San Miguel situada a poca distància de la carretera A-131 de Sariñena a Fraga. Aquesta pista, com a eix vertebral, és la base de tots els circuits que podem realitzar fins a cadascun dels tozales. Tots els circuits es troben molt ben senyalitzats, i trobarem un rètol informatiu en el punt de confluència amb la pista, a continuació un clar sender que destaca entre el terreny erm i que en algun punt indefinit disposa d'unes estaques clavades a terra ens portarà fins al tozal en concret. Les primeres hores del dia i els capvespres són els millors moment per gaudir de la morfologia d'aquestes formacions.


MAPA GENERAL                     MAPA SECTOR JUBIERRE                       TRACK    


A VISTA DE DRON (INTRODUCCIÓ)

VIDEO

LA PASARELA


FOTOS
TOZAL SOLITARIO




TOZAL COLASICO




TOZALES DE LOS PEDREGALES




TOZAL DE LA COBETA


dimecres, 15 de gener del 2025

PENYA-SEGAT DE LA FALCONERA


 Som al Parc del Garraf per realitzar una sortida d'ambient mariner ideal per a una matinal, es tracta d'un recorregut que ens permetrà pujar fins a dalt de la Falconera, el gran penya-segat que s'enlaira més de cent vint metres sobre el mar i que domina tot l'entorn de la població del Garraf i el seu port oferint-nos una àmplia panoràmica d'aquest sector de costa. L'itinerari l'iniciem en el mateix Port del Garraf on a través d'un túnel accedim a la zona interior ocupada en part per una pedrera, primer per pista i seguidament per un bon camí arribem al Coll de Corralets. En aquest punt, trobem un rètol indicador i un petit avenc, per pujar fins al cim cal prendre el camí de l'esquerra de pujada, aviat trobarem un ramal a la dreta que porta fins a la boca superior de l'Avenc de la Falconera. La part final fins a la cota més alta el camí s'indefineix i cal progressar entre blocs de roca per tal de trobar la millor visió de l'entorn.
Refet el camí de nou fins al coll, junt al rètol i trobem l'inici del sender que de baixada ens portarà fins a la zona de boulder, l'últim tram d'aquest sender està equipat amb un cable de vida que ens donarà força seguretat perquè discorre per un entorn dominat per la verticalitat. La zona de boulder està situada per sobre de la plataforma que configura el sostre de la via del tren i és un indret molt freqüentat per grups d'escaladors. Per tornar cal refer el mateix camí fins al Coll de Corralets. Observarem que al costat del petit avenc surt un altre camí que inicialment puja suau, aquest camí porta fins a la propera zona d'aparcament del mirador situat a la carretera. En l'entorn del port totes les zones d'aparcament sòn blaves, pero vam poder constatar que en temporada d'hivern són gratuïtes.


VIDEO                     FOTOS                      TRACK                     MAPA