divendres, 28 d’octubre del 2022

COVA DE LA MOLA DE COLLDEJOU

Tot i que som al Baix Camp, Colldejou es troba envoltat de muntanyes, la Serra de Llaberia i la Serra de l'Argentera limiten el seu paisatge i entremig d'elles, la Mola de Colldejou que domina el poble cinc-cents metres més amunt. Aquesta muntanya d'orografia molt particular forma un alt planell protegit per cingleres en quasi tot el seu perímetre. El recorregut que aquí fem és circular en sentit antihorari, sortint del mateix poble un sender GR remunta el vessant boscós i va guanyant altura pausadament tot i que ja bastant amunt trobarem un curt tram acanalat de més pendent on ens caldrà l'ajut de les mans. Aquest camí ens acabarà portant fins a dalt del cim passant per un grau, el Portell de la Mola
Abans de remuntar el grau, ja molt a prop del cim, hi trobem la Cova de la Mola, una cavitat també singular ja que la podem fer en travessia, és a dir que té una boca d'entrada i un altre de sortida, el seu recorregut no presenta problemes exceptuant els darrers metres on la cavitat s'estreny i pot ser algo molest de superar per les persones més voluminoses. A la sortida de la cova cal realitzar un ràpel d'uns quinze metres que ens a situa al feixan de la muntanya. El resseguirem horitzontalment per sota del cingle per tal de retrobar el camí GR pel que havíem accedit. La visita de la cova també la podem efectuar sens haver de fer el ràpel, com que la distància pel seu interior és relativament curta, sempre podem optar per fer camí enrere.
Visitada la cova i retrobat de nou el camí GR arribem dalt de l'extens planell que configura la Mola de Colldejou, el primer què ens crida l'atenció és la gran torre que domina el paisatge. Es tracta d'una torre defensiva envoltada de fossat i què va ser construïda cap a l'any 1870 en el decurs de la tercera guerra carlina, la seva finalitat era la telegrafia òptica fent ús d'un sistema de taulons què podien ser observats a grans distàncies. El nostre camí de retorn continua bastant proper al marge de la cinglera, trobem senyals de color blau i sempre de baixada ens acabarà situant al Coll del Guix. Una pista forestal ens portarà fins el poble situat a uns dos quilòmetres i mig, tancant així el cercle.

VIDEO                      FOTOS                    TRACK                   MAPA                     TOPO












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada