diumenge, 4 de desembre del 2022

COVA DE RIALB


Coneguda d'antic a la regió i motiu de diverses llegendes populars, aquesta cova es troba situada en un indret força accessible i és molt freqüentada pels espeleòlegs. Constitueixen un jaciment arqueològic del paleolític en el qual s'han fet troballes que daten de fa quinze mil anys abans de Crist. Les trobem situades en el km3 de la carretera GIV-5217 que porta de Ribes de Freser a Queralbs, al costat mateix de l'Hostal Rialb i del cremallera de Núria. A través d'un pas adossat a l'hostal (pista de frontó) podem accedir a la cavitat. Una obertura arrodonida ens permet entrar a la gran balma que roman oberta just per sobre de les vies del cremallera, ens cal anar al costat oposat per entrar a la galeria principal. A la topo adjuntada es poden observar acolorides les diverses galeries que vàrem recórrer  i que a continuació intento descriure seguint l'ordre de la nostra visita.

La galeria principal d'entrada descendent (color groc) és àmplia i espaiosa, passa a través d'unes boniques columnes i en arribar al seu final podem observar dos ramals oposats, un a l'esquerre i l'altre a la dreta. El de la dreta (color rosat) mostra un perfil més baix que en diversos sectors ens obliga a fer curts trams ajupits, també és descendent i mostra boniques formacions.

El ramal de l'esquerra (color blau) és força mes ample i a la que portem pocs metres recorreguts observarem a terra i a la nostra dreta un orifici-gatera, que passarem fàcilment i que ens permetrà accedir a una curta galeria secundària (color lila) també interessant de conèixer. Retornant de nou al ramal principal (color blau) iniciem el que és el sector més interessant de la cavitat, pugem inicialment un pla inclinat concrecionat, anem passant per diversos espais que en algun lloc ens cal arrossegar,  finalment arribem a una zona inundada on és inevitable mullar.se els peus. Superat el gorg arribem a una sala espaiosa amb boniques formacions i seguint endavant una corda passamà instal.lada ens permet superar una llastra inclinada en un indret que suposem que és propens també a inundar.se, poc més endavant arribem al final de la galeria.

Just en aquest punt final de la galeria, a la nostra esquerre segons arribem, observarem enrere un pla inclinat del qual pengen unes cordes, es tracta de l'accés a la galeria secundària (color verd). Amb l'ajut de la corda superem una estretor superior, seguidament i amb alguna gatera més accedim a una reduïda saleta amb força concrecions. Ara només ens cal fer camí enrere que en el nostre cas vàrem fer força satisfets dels interessants espais que la Cova de Rialb ens havia ofert.

VIDEO                   FOTOS                     MAPA                        TOPO








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada