divendres, 13 de setembre del 2024

PER BRETANYA I NORMANDIA (en bici i a peu)


 A l'estiu del 2004 el nostre destí va ser el nord de França i concretament el sector de costa del Canal de la Manxa que està ocupat per les regions d'una part de la Bretanya, la Normandia i les Hauts de la France. El nostre propòsit era principalment poder fer recorreguts en bici aprofitant la gran via verda anomenada Vélomaritime, que com el seu nom ja deixa entreveure està pesada per a recórrer principalment en bici.  S'estén des de Roscof fins a Dunkerque, amb un recorregut total de 1500 km, nosaltres però, tan sols pensàvem fer petits sectors dispersos al llarg de tot el seu traçat. Vam establir dos emplaçaments per a la nostra estada, el primer seria el poble de Charrueix situat entre Saint Malo i el Mont Saint Michel, i pel segon emplaçament ens desplaçaríem fins a Berck, població situada més al nord. 
Com a consideració inicial diré què si en el futur jo tingues de repetir el viatge procuraria no fer-lo en època de vacances, la massificació va ser la gran i única problemàtica que vam tenir. Molts francesos residents a la zona de Paris escullen aquesta zona costanera per proximitat, a més cal afegir-hi turistes d'Holanda, Gran Bretanya i d'Alemanya, de manera que les zones de més interès estan completament saturades, tant en els aparcaments com a la resta de serveis que normalment utilitzem els viatgers. En canvi si parlem, com es diu grollerament, de fer suar la cansalada, aquest aspecte canvia. La Vélomaritime la farem amb força tranquil.litat i sovint en solitari i si es tracta de caminades ens passarà el mateix, la majoria de la gent acostuma estar a les platges i en els llocs icònics, per exemple, al Mont Saint Michel, o hi vas pel matí ven dora o ja no pots ni caminar pels seus carrer, i si volem accedir a l'interior de l'abadia, aquest fet es multiplica i acabarem fent una cua de cents de metres. Però bé, al marge d'aquestes aglomeracions mundanes, el territori és espectacular i els pobles molt bonics, també cal tenir  en compte que som en un territori que va ser part i testimoni directe de la Segona Guerra Mundial, i que va contribuir amb molt sacrifici dels seus habitants a la seva finalització. Al llarg dels nostres itineraris anem constantment trobant vestigis d'aquells fets com ara búnquers i altres construccions de guerra en punts estatègics. Directament vinculat a aquests fets nosaltres vàrem estar a l'Omaha Beach, punt de desembarcament de les tropes americanes i també al cementiri dels seus caiguts en combat, l'impresionant cementiri  a Colleville-sur-Mer. Un altre lloc interessant a visitar situat algo més a l'interior és la població de Saint-Mère-Eglise i el seu Airborn Museum. Serien incomptables els llocs excepcionals que podríem anomenar, però si n'hi ha un que no podem deixar de anomenar és la ciutat dels corsaris, Saint Malo.
Un dels aspectes que més ens a sorprendrà són les grans marees que experimenta tota la costa, principalment als estuaris i badies, un bon exemple és la Badia del Mont Saint Michel  amb fluxos que assoleixen els 15 metres de diferència entre l'alta i la baixamar i on el mar s'arriba a retirar quasi 15 km. Si atrets per aquest fenomen ens endinsem dins de l'extensió sorrenca que deixa la baixamar tenim d'estar atents als horaris de la marea, en el decurs de la temporada estiuenca són molts els turistes que es veuen atrapats i tenen d'acabar fent ús del serveis de rescat, vàrem poder observar com al capvespre un helicòpter fa un recorregut per les platges i badies per si algú ha quedat atrapat. Atenció doncs amb les marees. 
Quan parlem de la Vélomaritime podem potser idealitzar el seu traçat pensant que discorre fidelment arran de mar, però això no es ben bé així, en la majoria de les ocasions, tot i que si manté propera, la va resseguint terra endins per raons geogràfiques obvies i quan el seu traçat  si apropa no ens transmet la sensació de ruta marinera a causa de que la marea ha enretirat l'aigua  molt lluny, i pel davant tant sols podem observar una gran extensió de sorra. En moltes ocasions el seu traçat discorre pel costat de carreteres, en la majoria d'aquestes ocasions com a seguretat disposa d'una generosa franja de separació. Dels trams que nosaltres vàrem realitzar podem constatar que es troba en un molt bon estat de manteniment i que la senyalització es excel.lent. Constatar també que en els punts on ens cal travessar vies de circulació o bé compartir curts trams de carretera amb altres vehicles, hi ha una certa disposició a donar amablement prioritat als ciclistes. En definitiva, si sortim de períodes vacacionals podrem gaudir plenament de grans espais, salvatges costes i encantadores poblacions on podrem degustar alguns dels plats més típics de la regió, les ostres i els musclos bouchot, acompanyats amb "frites" cuinades amb oli de bou. Salut.



VÉLOMARITIME


PENYA-SEGATS D'AULT A MERS-LES-BAINS
Agradable passejada per bon camí a través de les verdes extensions que dominen els penya-segats situats entre aquestes dues poblacions. A meitat de camí i trobem el Bois de Cise, un bonic nucli residencial on a més d'un espai per a picnic podem accedir a la platja. Mers les Bains sembla un poble extret d'un llibre d'en Charles Dickens, increïblement preciós, és com estar a principis de segle. 
Distància total: 9,50 km  (anar)
VÍDEO                         FOTOS                         MAPA 

DE CAP FRÉHEL A LA POINTE DE LA LATTE
Curta passejada a través d'un interessant espai natural, que amb un recorregut molt panoràmic ens permet arribar al Fort de la Latte, una fortalesa que haurem vist en infinitat de pel.lícules. Aparcament de pagament a Cap Fréhel. Segons l'època tot l'itinerari està recobert de colorit bruc.
Distància anar i tornar: 10 km.


VIDEO                FOTOS                    MAPA
BTT    CHARRUEIX - MONT SAINT MICHEL
Recorregut a través de la Velómaritime que permet accedir a aquest icònic indret de Normandia de forma fàcil. Bona part del traçat discorre per zones interiors, sempre per camins-bici molt ben senyalitzats i en bon estat. Anant en bici podem accedir fins a la mateixa porta del recinte del Mont Saint Michel, espai restringit als vehicles.
Distància: 48 km (anar i tornar)

VIDEO                 FOTOS                    MAPA
BTT    CHARRUEIX - CANCALE
Es tracta d'un altre recorregut de la Velómaritime i que en aquesta ocasió ens porta fins a Cancale, turística població famosa per la seva gran producció d'ostres. Per fer aquest recorregut és important disposar de track, a causa de que hi ha un sector de l'itinerari que discorre per zones agrícoles interiors mancades de senyalització.
Distància: 46 km (anar i tornar)

VIDEO                   FOTOS                   MAPA
BTT    BAIE DE SOMME
(de Le Crotoy a  Cayeux Sur Mer)
Recorregut integral a través de la Reserve Natural de la Baie de Somme un espai en el qual destaquen els extensos camps de sorra a la baixamar, en especial a la Pointe d'Urdel, on amb una mica de sort podrem observar-hi foques. A Cayeux sur Mer tindrem oportunitat de fer-nos un bany.
Distància: 57 km (anar i tornar)

VIDEO                    FOTOS                    MAPA
BTT    VIMERIEUX - CAP GRIS NEZ - WISSANT
Amb aquest recorregut arribem al Cap Gris Nez que és el punt de França més proper  l'Anglaterre, podem observar a l'altre costat del Canal de la Manxa els penya-segats de Dover. Bona part de l'itinerari discorre pels amplis espais agrícoles de l'interior, alternats amb els bonics pobles de la costa.
Distància: 50 km (anar i tornar)

VIDEO (pendent)    FOTOS                         MAPA

CHAR À VOILE (Plage de Cherrueix)
En la nostra estada per la zona de Bretanya i Normandia vàrem poder observar sovint aquesta peculiar pràctica. S'aprofiten les grans extensions de sorra, perfectament anivellades que deixen al descobert les marees, per desplaçar-se a gran velocitat amb l'ajut del vent que quasi sempre bufa amb força per aquestes contrades. Nosaltres ens vàrem apuntar a un curs d'iniciació i aquest és el resultat.

PER UNA PLATJA DE NORMANDIE
A última hora de la tarda i poc abans de que la marea alta anegues els últims metres de sorra vaig voler fer aquest recorregut filmant-lo amb el dron, per cert, vaig tenir algun ensurt amb la marea per intentar força un xic la tornada, cosa d'ignorants en temes de marees.


GIRA-SOLS
Camí del nord de França podem observar les grans extensions de pais recobertes de camps de cereals i altres moltes varietats. Regions molt planeres d'espais infinits on no es deixa un sol racó sense conrear.

´







dijous, 5 de setembre del 2024

CHARS À VOILE


En el meu viatge per Normandia he descobert aquest peculiar esport anomenat "chars à voile" es tracta d'un vehicle de tres rodes impulsat pel vent, per a la seva pràctica és imprescindible disposar d'extenses superfícies planeres i això tan sols es pot aconseguir en platges com les que s'originen per la zona del Canal de la Manxa amb un gran flux de marees. La baixa mar deixa al descobert extensos camps de fina sorra on aquests vehicles es poden desplaçar a grans velocitats, tota una experiència que ens aporta noves sensacions, acompanyats sempre del fort vent que és l'única energia que ens caldrà. 

Per a la progressió cal utilitzar la mateixa tècnica que en un veler, disposar d'un vent lateral per la impulsió mentre que amb els peus orientem la roda frontal per trobar la direcció adequada per evitar possibles obstacles. Nosaltres ens vàrem apuntar a un primer curs d'iniciació (2 h) i el cert és que no va resultar gens complicat, com a mostra aquest vídeo.             CHARS À VOILE


TUC D'ERMÈR (pel Gotèr de Bedreda i Gotèr de Güèrri)


 Situada a la Vall d'Aran just a les portes amb França aquesta vall frondosa i envoltada d'abruptes vessants conforma un dels indrets més feréstecs d'Aran. Feia ja molt de temps que la teníem present en els nostres objectius muntanyencs i ara finalment som aquí per fer un recorregut circular que té com a objectiu principal el Tuc d'Ermèr, un cim que tot i ser d'una altura modesta exigeix superar un gran desnivell. Disposem de dos dies i el nostre plantejament és arribar pels voltants del migdia al Refugi dera Honeria i començar a remuntar el barranc anomenat en aranès Gotèr de Bedreda amb el propòsit d'arribar fins al Lac detz Potz on acamparem, per tan carreguem amb tot el material necessari com ara tendes, sacs, fogonet, etc. Demà al matí pujarem fins al cim, bastant proper del lloc d'acampada, i seguidament iniciarem el descens pel Gotèr de Güerri pel que retornarem al Refugi dera Honeria a través de les Gòrges d'Ermèr. Tot i que un pel forçat, aquest mateix dia farem camí cap a casa.

L'accés fins al Refugi dera Honeria s'efectua per una estreta carretera pavimentada fins a l'àrea d'aparcament al costat del refugi. Nosaltres vàrem fer la ruta en sentit antihorari remuntant pel Gotèr de Bedreda on un bon camí senyalitzat GR va guanyant alçada sense treva, inicialment per una bonica fageda i a continuació a travès dels rasos herbats que cobreixen el costerut vessant, el camí sempre molt enlairat respecte al riu. Després d'interminables revolts acabem per arribar a una gran extensió més planera on hi queda un xic amagat l'Estanh de Bedreda, un últim esforç ens a situarà al Còth de Güèrri des d'on podrem observar per sota nostre i proper el Lac deth Potz. En aquest coll és des d'on caldrà iniciar la pujada al cim, trobarem rastres de camí que ven aviat s'acaben fent fonedissos, anirem remuntant pels fàcils pendents d'herba fins a assolir el llom carener que finalitza en el Tuc d'Ermèr. D'aquest cim es diu que constitueix en poca distància, el més gran desnivell sobtat de la Vall d'Aran. Del cim podem gaudir de tot un ampli panorama del Pirineu que tan sols es veu limitat al Nord per la llarga carena fronterera que constitueix el Tuc de Crabèra.
De nou al Lac deth Potz iniciarem el descens pel Gotèr de Güèrri, aquí trobem també un bon camí, també senyalitzat GR, que amb un agosarat i sorprenent traçat va perdent altura pels vertiginosos pendents del Gotèr de Güèrri. A las parts baixes del gotèr passem per un curt tram equipat i finalment al Pont de Liscòrn on canviem de vessant i ens endinsem de nou dins del bosc. Poc després de superar el Barratge deth Hons dera Coma i ja per pista tornem a travessar el riu i continuant sempre de baixada arribem de nou al Refugi dera Honeria.


VIDEO                      FOTOS                      TRACK                        MAPA