dijous, 5 de setembre del 2024

TUC D'ERMÈR (pel Gotèr de Bedreda i Gotèr de Güèrri)


 Situada a la Vall d'Aran just a les portes amb França aquesta vall frondosa i envoltada d'abruptes vessants conforma un dels indrets més feréstecs d'Aran. Feia ja molt de temps que la teníem present en els nostres objectius muntanyencs i ara finalment som aquí per fer un recorregut circular que té com a objectiu principal el Tuc d'Ermèr, un cim que tot i ser d'una altura modesta exigeix superar un gran desnivell. Disposem de dos dies i el nostre plantejament és arribar pels voltants del migdia al Refugi dera Honeria i començar a remuntar el barranc anomenat en aranès Gotèr de Bedreda amb el propòsit d'arribar fins al Lac detz Potz on acamparem, per tan carreguem amb tot el material necessari com ara tendes, sacs, fogonet, etc. Demà al matí pujarem fins al cim, bastant proper del lloc d'acampada, i seguidament iniciarem el descens pel Gotèr de Güerri pel que retornarem al Refugi dera Honeria a través de les Gòrges d'Ermèr. Tot i que un pel forçat, aquest mateix dia farem camí cap a casa.

L'accés fins al Refugi dera Honeria s'efectua per una estreta carretera pavimentada fins a l'àrea d'aparcament al costat del refugi. Nosaltres vàrem fer la ruta en sentit antihorari remuntant pel Gotèr de Bedreda on un bon camí senyalitzat GR va guanyant alçada sense treva, inicialment per una bonica fageda i a continuació a travès dels rasos herbats que cobreixen el costerut vessant, el camí sempre molt enlairat respecte al riu. Després d'interminables revolts acabem per arribar a una gran extensió més planera on hi queda un xic amagat l'Estanh de Bedreda, un últim esforç ens a situarà al Còth de Güèrri des d'on podrem observar per sota nostre i proper el Lac deth Potz. En aquest coll és des d'on caldrà iniciar la pujada al cim, trobarem rastres de camí que ven aviat s'acaben fent fonedissos, anirem remuntant pels fàcils pendents d'herba fins a assolir el llom carener que finalitza en el Tuc d'Ermèr. D'aquest cim es diu que constitueix en poca distància, el més gran desnivell sobtat de la Vall d'Aran. Del cim podem gaudir de tot un ampli panorama del Pirineu que tan sols es veu limitat al Nord per la llarga carena fronterera que constitueix el Tuc de Crabèra.
De nou al Lac deth Potz iniciarem el descens pel Gotèr de Güèrri, aquí trobem també un bon camí, també senyalitzat GR, que amb un agosarat i sorprenent traçat va perdent altura pels vertiginosos pendents del Gotèr de Güèrri. A las parts baixes del gotèr passem per un curt tram equipat i finalment al Pont de Liscòrn on canviem de vessant i ens endinsem de nou dins del bosc. Poc després de superar el Barratge deth Hons dera Coma i ja per pista tornem a travessar el riu i continuant sempre de baixada arribem de nou al Refugi dera Honeria.


VIDEO                      FOTOS                      TRACK                        MAPA





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada