dimecres, 22 de gener del 2020

BARDENAS REALES


Feia temps que no veníem per las Bardenas Reales, la primera ocasió va ser l'any 1996 i aleshores vam fer un recorregut de varius dies en bicicleta, el territori no era tant conegut com ho és ara i vam passar uns díes en total soledat, l'únic contacte va ser amb un pastor en transhumància. Per a la nit portàvem una petita tenda i fèiem un foc amb restolls i branques seques, ens a sentíem una mica com el Dersu Uzala. En aquella època no hi havia normatives ni regulacions i tan sols calia activar el nostre sentit comú procurant fer les coses com cal, procurant no deixar testimoni del nostre pas. Així va ser com fa vint-i-quatre anys en Rafel, en Toni, el meu fill Marc i jo, vam conèixer aquest territori tant peculiar de la Baixa Navarra, i que a mesura que ens endinsàvem a la seva singular orografia anàvem quedant encisats de paisatge, llum i colors.
El 2008 i vaig torna, en aquesta ocasió tan sols i anàvem en Rafel i jo, i també en bicicleta, de nou vam poder recórrer nous espais del territori, havien passat uns anys, però tot seguia igual. Aquesta vegada la climatologia no va ser massa favorable, vam poder constatar que quan plou les bardenas són intransitables, vam reconfigurar l'itinerari buscant pistes més adients a la bici i finalment vam poder fer un gran recorregut.
Ara de nou i per tercer cop tornem a escollir les Bardenas per passar aquests dies, habitualment compresos entre el 2 i el 5 de gener, en que acostumem a fer aquesta sortida de principis d'any. Tot i ser una època en què els dies són curts i fa fred, normalment en aquests cicles periòdics de sortides estem tenint darrerament molta sort amb el clima. En aquesta ocasió no portàvem bicicleta es tractava de fer recorreguts a peu la qual cosa ens permetria penetrar al cor del territori, sortint de les pistes i seguint camins i senders, i quan aquests no existisint, travessant extensos badlands i resseguint pel fons dels profunds barrancs. Volíem recórrer alguns dels indrets més emblemàtics de les Bardenas Reales i pujar alguns dels seus cims per tal de poder gaudir plenament d'aquesta complexa geografia. Cal dir, si més no, que vàrem poder gaudir plenament de tots els paisatges que s'anaven obrint al nostre pas, sempre canviants, sempre personals, hora darrera hora i dia darrera dia.


CASTILDETIERRA
VIDEO            FOTOS              TRACK               MAPA

ESTROZA
VIDEO            FOTOS              TRACK               MAPA

PISQUERRA
VIDEO            FOTOS              TRACK               MAPA

RALLÓN
VIDEO            FOTOS              TRACK               MAPA

PICO EL FRAILE
VIDEO            FOTOS              TRACK               MAPA

REFLEXIONS
CAMINANT PEL FIL        RETROBAR-SE

ENLLAÇOS DESCRIPTIUS ETAPES
Blog de Muntanya  http://jralsina.blogspot.com/

Castildetierra
Estroza
Pisquera
Rallón
Pico el Fraile

Pàgina oficial: https://bardenasreales.es/     El nostre allotjament:  http://www.alojamientosbardenas.com/alberca.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada