dilluns, 23 de novembre del 2020

CINGLES DE MALANYEU

Situat a la comarca del Berguedà i trobem el petit poble de Malanyeu format per un reduït nucli de cases entorn de l'església de Sant Sadurní de Malanyeu i alguns masos escampats per les rodalies. Situat al bell mig d'un entorn privilegiat des d'on es pot gaudir d'una àmplia panoràmica en direcció Oest que abasta des dels darrers vessants de la Serra d'Ensija fins al Cadí passant pels Cingles de Vallcebre i el Pedraforca, la resta del territori pròxim que l'envolta es veu ocupat per un conjunt d'airoses cingleres que l'abracen, i que podríem anomenar l'Olla de Malanyeu.

L'itinerari que proposem és un llarg recorregut carener a travèrs de tots els cingles i serralades que envolten el poble i que fem en sentit anti-horari. Tot el traçat és per camins molt fressats i està senyalitzat amb marques de pintura, de color grog per arribar als Cingles de la To i  el Pas del Grapissot. En aquest darrer punt trobarem senyals PR que seguirem primer al llarg de tota la Serra del Mill  i que a continuació en portaran de baixada fins a Malanyeu. Malgrat ser un recorregut fàcil és bastant llarg i presenta algun indrets concrets on cal posar atanció, sobretot si està humit o mullat,  aquets llocs concrets sòn els següents: 
El Griell de Cal Pigot, petit contrafort acanalat que ens a resultarà fàcil de superar gràcies al graonat fet en el terreny que està complementat amb una cadena, tot seguit una escala metàl.lica ens ajuda a remuntar aquest costerut sector.
A continuació el camí travessa un forat a la roca just per on a l'altre costat i cau una cascada que forma un petit toll que tenim de superar per entre les pedres del terra, immediatament ens trobem amb curt ressalt on hem de grimpar amb ajut de les mans. Aquest indret cal posar atenció perquè és una zona que normalment està humida i pot relliscar bastant.
Arribats a la Collada de la Batllia és interessant pujar fins dalt del proper Cingle de la To perquè és un dels indrets amb una millor panoràmica de la zona, el problema però,  és que el camí es troba molt emboscat i cal anar intuint els millors passos per progressar a través de la vegetació.
El Pas del Grapissot, és una llesca que ressurt d'una placa rocosa on hi trobarem un cable que ens ajudarà a superar sense problemes aquest pas que potser fa impressió quant hi arribes per dalt peró un cop a baix te n'adones que no n'hi havia per tant.
La part final del recorregut carener de la Serra del Mill, és a parer meu, l'únic punt de tot l'itinerari on se'ns pot presentar un cert perill. El sender deixa la carena i ressegueix just per sota d'aquesta pel costat de l'obaga. Tot i que som dins de bosc, el pendent del vessant és força accentuat i quant l'herba està mullada una rellicada pot ser difícil de controlar, doncs el pendent produirà una forta acceleració.
El recorregut pels cingles i carenes que envolten Malanyeu, és una immersió als esplendorosos boscos del Berguedà, a través del nostre camí en va sortint tota una diversitat de vegetació, on anem progressant a travers de pinedes, fagedes i rouredes; i com a fons quasi sempre present el Pedraforca.

                               VIDEO                      FOTOS                        TRACK                           MAPA




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada