divendres, 10 de novembre del 2023

ESCLETXES DE LA FREIXENEDA (Les Correjades)


Avui hem vingut a visitar un d'aquests racons amagats del Prepirineu, som a la part alta de la Vall d'en Bas, just en el límit de la Garrotxa i el nord d'Ossona. En aquest indret feréstec de la nostra geografia ocupat tan sols per aïllats masos hi ha una raconada coneguda com les Escletxes de la Freixeneda, anomenat també com Les Correjades, és un lloc molt especial, amb una morfologia caòtica a causa de l'assentament del terreny, amagada dins d'un extens vessant boscós no és visible fins que ti apropes i és aleshores que t'adones de la seva magnitud i bellesa, quan te n'endinses és com si estiguessis visitant una laberíntica galeria d'art, estructures rocoses, tonalitats de llum i cromatismes que de mica en mica et van sorprenent i al mateix temps destorbant amb el seu desordre mil.lenari. Tota una experiència pels sentits.
El punt escollit per nosaltres és Collfred un aïllat mas al qual hi podem arribar per una pista asfaltada que te origen a Vidrà i què passa també pel veïnat de Siuret. Hem deixat el vehicle a la Collada de Collfred i per carretera hem baixat al proper Collfred, passades les edificacions hem anat resseguint bastante estona una planera pista que va travessant el bonic bosc de l'obaga de la muntanya. Arribant a la bifurcació on hi ha una cabana de fusta girem a la dreta de pujada i ven aviat arribarem a les escletxes, cal posar atenció perquè estan bastant mimetitzades amb el terreny. Un cop localitzades ja ens hi podem endinsar i començar la nostra tasca d'exploració tenint cura d'alguns desnivells importants i també d'algun forat amagat, tota una juguesca a la recerca dels sinuosos passos entre estretors, pujades i baixades. Les Escletxes de la Freixeneda estan compostes per tres sectors predominants, primer trobem l'Escletxa de Baix i a continuació no ens podem perdre visitar l'Escletxa del Mig. Hi ha una tercera escletxa, l'Escletxa de Dalt que sembla ser que no te l'espectacularitat de les seves veïnes i que nosaltres no vàrem fer per manca de temps.
Seguint el nostre camí, continuem pel bosc de pujada, trobem inicialment senyals grogs, per prats arribem al Cap del Ras, a la part superior i entre el bosc trobem l'inici del camí que inicialment amb  forta baixada ens deixarà en una pista que tot resseguint-la ens portarà fins al Mas de Freixeneda. Som al punt més allunyat del nostre recorregut. Del mas resseguim per una pista fins a arribar a un punt identificable per uns crestalls rocosos en el ferm de la pista, aquí la deixarem i començarem a progressar pels Plans de la Corretjada sense traça de camí ven definida. Al final dels prats arribem de nou a zona boscosa on anem resseguim una pista fins on estarem atents a un sender que arrenca a la nostra dreta i que després de travessar la torrentera comença inicialment a guanyar alçada. Travessem de nou una zona de prats que ens portaran fins a una cruïlla de torrents on ens caldrà resseguir el de l'esquerra, primer pel costat i aviat per la mateixa llera fins arribar a un petit saltant que superarem per l'esquerra en el sentit de la marxa, de seguida arribem a una pista que ens portarà al proper Collfred. Aquesta part final del recorregut és una mica enrevessada i l'ús del gps pot ser d'ajuda.


VIDEO                     FOTOS                        TRACK                   MAPA                    TOPO







 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada